Heb je al eens van burlesque geproefd? Ik denk nauwelijks, want het is in Nederland nog vrij onbekend. Maar na het lezen van mijn nieuws hierover, wil je misschien toch een keertje meedoen aan een workshop. Ik heb een leuk adresje voor je. Maar lees eerst verder…

De film “welcome to burlesque” met zangeres Cher in de hoofdrol heeft destijds in mijn hoofd veel teweeg gebracht. In de VS is burlesque een stuk populairder dan bij ons Europa. Al moet ik zeggen dat ik ook heerlijke opnames op YouTube heb ontdekt van Oost-Europese makelij. Wereldwijd blijk je festivals te kunnen bijwonen.

Hoe ik erbij ben gekomen? Oei, ik word er bijna verlegen van, maar ik wil je bekennen dat ik eigenlijk onbewust altijd al burlesque als leefstijl heb gehad. Mijn manier van lopen, mijn kleding (en wat daaronder zit), mijn open-minded houding…; ik houd nu eenmaal van stijl en van verleiden. Sommigen noemen het flirterig gedrag, maar de meesten noemen het wulps. Nou daar wil ik best oud mee worden (knipoog). Dat de openingsfoto van deze blog is voorzien van een burlesque dame, komt daar vandaan. Ze doet denken aan mijn verlangen als kind om bij het majorettenkorps te mogen paraderen. (Wat niet ging, want ik woonde in een dorp in de bijbelbelt. Maar het bloed kruipt toch waar het heen wil.)

Burlesque is leuk en geschikt voor alle leeftijden, voor alle types, slank of rond, klein of groot. Burlesque maakt elke vrouw belangrijk. Het maakt dat je je vrouwelijk voelt, het geeft je souplesse en je ontvangt er een onbetaalbaar gevoel van ontspanning voor terug. Heb je een partner of momenteel net even niet? Nou met burlesque in je lijf ga je met hem of haar die jou nog gaat ontdekken een geweldige tijd tegemoet.

Natuurlijk hoef je niet altijd in spannende pakjes rond te lopen om burlesque te zijn. Met een lange broek en top of een jurkje kun je je ook al zalig vrouwelijk voelen. Wat wel helpt om je frivool te voelen zijn schoenen met een hakje. Nu zijn high heels wellicht te overdreven voor je, maar als je je billen wil liften voor nog meer vreugde, haal ze dan maar uit de kast. Ik ken vrouwen die op plateauzolen ronddansen! Ikzelf kan overigens op blote voeten en op sneakers al uitstekend sierlijk bewegen.
Het gaat erom dat je je zelfverzekerd voelt in je bewegingen en niet struikelt. Al kan het altijd gebeuren dat je een blessure oploopt, maar ook daar groei je overheen. Ik had laatst een klein glijpartijtje bij chairdancing, maar ach het is allemaal te overzien.

Oh en voor ik verder schrijf, burlesque is niet alleen voor vrouwen hè! Ook mannen doen het. Van drags tot chippendales. We spreken dan wel van boylesque. Minstens zo interessant.
Google maar eens op ‘You can leave your hat on’ en zet er voor nog sneller terugvinden van filmpjes ‘burlesque’ achter en je zult versteld staan van de TALENTEN DIE WIJ ALLEMAAL IN HUIS HEBBEN!

Natuurlijk, er zijn profs die het vak tot in de puntjes beheersen. Neem Dita von Teese alias Marilyn Manson.
Mijn inspiratie haal ik beslist wel van haar optredens, al ontberen de mooie dienaren mij om acts te vervolmaken. Ook heb ik shows bijgewoond in Eindhoven. Bij Blue Moon Cabaret op Strijp-S kun je een top-avond meemaken met cocktails en leuk geklede mensen. Eindhoven biedt overigens nog een cabaretgelegenheid in het centrum: (Moulin) Rouge.
Misschien wat te ver van huis voor je, maar als je wat rondneust op het internet vind je vast iets dichterbij huis.

Dansen doe ik zowel thuis als in groepslessen. Waar mogelijk doe ik mee aan lessen, want dan ontmoet je nieuwe vriendinnen. Gelijkgestemden. Met Burlesque laat je je kwetsbaarheden zien, onzekerheid over je lichaam of bewegingen bijvoorbeeld, en het is goed die te delen.
En aan huis dansen doe je om fit te blijven. Een half uur dansen in je slaapkamer en je hebt een geweldige workout te pakken. Doe je dat een aantal keer per week dan heb je geen sportabonnement nodig. Je gebruikt immers kracht en cardio.

AMAZING AMBER is mijn artiestennaam. Want zonder burlesquenaam heb je bij acts geen identiteit. Om die naam te vinden ga je op tal van namen zitten broeden, je slaapt er nog eens een nachtje over, en dan is ie er opeens. Die naam laat je niet meer los. Die blijft van jou.

Bij repetities en optredens ga je vervolgens helemaal los kan ik je vertellen! Nadat je met je burlesquenaam wordt geïntroduceerd, kom je op. Op het podium. Met je jurken en hakken, lange handschoenen, stola’s en boa’s, waaiers, corsetten, kousen, jarretels, handboeien, shawls, herenoverhemden, stropdassen, hoedjes, pruiken (…) ben je in staat vrijwel elke toeschouwer te boeien en daarbij gebruik je soms ook stoelen, barkrukken, … of een man! (oeps!)
Het is gewoon een feestje om op te treden.

Destijds bij mijn eerste ervaringen in het spelen voor eigen publiek, was ik behoorlijk onzeker. Net als de andere dames. Tijdens de eerste lessen in een groep kun je nog de kunst afkijken bij de vlottere leerlingen, maar op enig moment gaat het ook bij jou als vanzelf. De choreografie, de tekst van de muziek, het ritme, je sluit je helemaal op in je eigen bewegingen. Voor andere gedachtes is geen tijd. Het is een andere manier van mediteren.

Zodra je de eerste technieken beheerst, kun je aan de slag met je solo-act. Ik kan je zeggen dat je daarvan even in de stress schiet. Best begrijpelijk, maar het is verbazingwekkend hoe iedereen na een paar keer oefenen, een performance weet weg te zetten. Daarbij alles uit de kast halend. Ze staan versteld van zichzelf van zoveel lef. Ik bedoel maar, het zit allemaal in je maar je moet alleen het ‘pakketje’ nog verder uitpakken.

Je performances gaan gedurende de lessen en de oefeningen die je thuis doet steeds verder. Je creëert op enig moment nog meer bewegingen. Met je handen, met je gezicht, je haar, je zelfvertrouwen groeit. Ik heb vrouwen totaal zien metamorfoseren tot ’50 shades of grey’ meiden. Zweepjes erbij, alles! Een plezier om naar te kijken. Weer anderen strippen met bovenlijfjes en rokken of bouwen een Matahari-act op. En hoe verrassend is het wanneer plots de borsten tevoorschijn wippen met afgeplakte tepels of borsten met tassels (tepelkwastjes).
Amazing!

In mijn recente optreden op het eerder genoemde lied you can leave your hat on van Joe Cocker kwam ik op in een bontjasje, een bolhoedje en een avondjurk. Om het nog bonter te maken droeg ik een blonde pruik en had ik felgekleurde ogen en lippen.
Al na de eerste beats ging die jas van mijn schouders. Langzaam. Vervolgens ging ik voorzichtig zitten en deed ik een voor een mijn hakken uit. Sletterig dan hè. Tong uitstekend, wijsvinger op je tong en knipogend. Daarna stond ik op en liep heupwiegend rond de stoel waar die denkbeeldige vent zat die mij in het lied de opdrachten uitdeelde. Ik daagde hem uit door mijn voet op de stoel te zetten en de aandacht naar mijn benen te trekken. Want dat zijn mooie trucs. Even met je handen over je benen aaien en opkijken.

Je kunt ook lange handschoenen uittrekken. Eerst met je tanden een paar vingers losser maken en dan met je andere hand de handschoen verleidelijk losmaken van je hand en ermee gaan swingen. Dit is echt heel ondeugend allemaal.

Die jurk had geen rits, maar zat bij mijn hals en schouders vast in een strik, die ik op enig moment lostrok zodat deze in één keer in zijn geheel naar beneden kon vallen. Ik stapte vervolgens sierlijk uit die jurk in een body met kant, wat het publiek erg spannend vond. Na wat teasen ging ik het nummer afronden, achteroverhangend over een stoelzitting. Het ging fantastisch.

Het gevoel dat je na dit optreden hebt, neem je mee naar huis, naar je werk, naar de supermarkt, naar alles. En mensen zien het aan je. Je straalt van zelfbewustzijn en hebt een goede houding doordat je jezelf blijft corrigeren. En dat levert je heel veel op. Misschien wel een nieuwe partner als je die zoekt. Of een nieuwe baan.

Ik trok destijds de stoute schoenen aan door me meteen in te schrijven voor een 5-weekse cursus in Den Bosch (#5 avondjes) bij DanceHolland. Een gezellige dansschool waar je je bijvoorbeeld ook voor een workshop kunt inschrijven. Ook een idee voor als je met een groepje collega’s of vriendinnen eens een dagdeel iets origineels wil organiseren. Google maar naar de mogelijkheden. Er zijn ook sportscholen in het land die wekelijks burlesquelessen geven. Laat je me even weten hoe geslaagd je kennismaking was??

Alvast heel veel burlesque-fun gewenst.
STAY BURLESQUE!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *