Sinds 1995, bijna dertig jaar (!) ben ik een erkende schrijver van artikelen, brochures, catalogi, nieuwsmagazines, communityposts etc. en kun je mij inhuren als freelancer (voor info kijk eens een keertje op www.esselink-com.nl). Maar dit blog is natuurlijk geen promotieblog voor mijn werk, want ik heb nieuws!

Op een dag, ergens in de zomer van 2022, een aantal jaren voor mijn pensioen, vond ik de tijd rijp om aan mijn grootste project ever te beginnen: het schrijven van een boek, en dan het liefst een romantische thriller, want ik houd van spanning. Als ik eenmaal met pensioen zou gaan kon ik mijn hart helemaal ophalen en vooral doorgaan met schrijven, dat leek me geweldig. Maar dat viel tegen. Lees verder…

Ik had al wat actuele thema’s uitgezocht in de media, crises vooral. De toeslagenaffaire, partnermishandeling, coronapandemie, de dagbladen die ik regelmatig lees zoals NRC en De Volkskrant publiceren prachtige verhalen waar ik ze heel dankbaar voor ben, want veel van hun onderwerpen worden daar al prettig uitgewerkt en alle feiten keurig gecheckt. De inspiratie komt binnen en voor je ligt een wit vel papier. Je staart ernaar en krabbelt wat woorden op papier, legt de pen neer, en denkt opnieuw na. Hoe vlieg ik het allemaal in? En dan komt de angst opzetten met een writersblock van jewelste. Ooit had ik last van hoogtevrees, faalangst, durfde ik niet in het donker te fietsen of te lopen, wel dat alles is nog niks bij de angst die je als vakvrouw kunt overvallen wanneer je geen pen op papier weet te zetten terwijl je dat zo graag doet en altijd hebt gekund! Ik wist gewoonweg niet hoe ik moest beginnen.
Waar moest ik de structuur vandaan halen, het perspectief, welke schrijfstijl? Ik ben professionele hulp gaan zoeken bij auteurs, offline en online (er zijn geweldig goede masterclasses waar schrijvers je de kneepjes van het vak leren!) en ben de opleiding romans en korte verhalen gaan volgen aan de Schrijversacademie (www.schrijversacademie.nl). De blokkades zijn na vallen en opstaan omgezet in ademloos schrijven, want soms ben ik zo fanatiek bezig dat ik vergeet te ademen.

Elders op deze blogsite vind je het eerste deel van het schrijfproces van mijn debuutroman. Ik hoop dat je het spannend vindt en me wil volgen, ik zal je dan natuurlijk op de hoogte houden van de spannende vorderingen.
Groetjes,
Jolanda
PS misschien heb ik nog achtergrondinformatie nodig over bepaalde issues en vind je het leuk om aan mijn boek mee te werken. Daar kom ik nog op terug.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *